ΒΙΝΤΕΟ – EuroLeague: Η μοναδική φορά που γύρισε σειρά από 2-0 και ο καυγάς που έγραψε ιστορία
Το 2-0 στα playoffs της EuroLeague είναι προβάδισμα που δύσκολα ανατρέπεται. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν πλέον τη σειρά στα χέρια τους απέναντι σε Βαλένθια και Μονακό αντίστοιχα, βρίσκονται μία νίκη μακριά από το Final Four της Αθήνας και η ιστορία δείχνει πως τέτοιες ευκαιρίες σπάνια χάνονται.
Το συγκεκριμένο προβάδισμα δεν είναι απλώς σημαντικό. Είναι σχεδόν καθοριστικό. Στα playoffs της EuroLeague, το 2-0 φέρνει την ομάδα που προηγείται σε θέση απόλυτου ελέγχου και βάζει την άλλη πλευρά σε ασφυκτική πίεση, αφού πλέον χρειάζεται τρεις συνεχόμενες νίκες για να ανατρέψει τα δεδομένα.
Υπάρχει, μάλιστα, μόλις μία σειρά στην ιστορία της διοργάνωσης που γύρισε από τέτοια κατάσταση. Πρόκειται για το Ρεάλ Μαδρίτης – Παρτίζαν του 2023, μια σειρά που έδειχνε να πηγαίνει ολοταχώς προς θρίαμβο των Σέρβων, μέχρι τη στιγμή που ένας τεράστιος καυγάς στο Game 2 άλλαξε τα πάντα.
Η τελική κατάταξη της regular season του 2022-23 έφερε τη Ρεάλ Μαδρίτης του Τσους Ματέο, που είχε τερματίσει τρίτη, απέναντι στην Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία είχε ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια στην έκτη θέση.
Οι «ασπρόμαυροι» είχαν κάνει ένα πολύ δυνατό φίνις στη σεζόν και πολλοί πίστευαν πως είχε έρθει η στιγμή για την επιστροφή τους σε Final Four μετά από πολλά χρόνια.
Άλλωστε, το ρόστερ που είχε χτίσει ο «Ζοτς» είχε ποιότητα και χαρακτήρα, με παίκτες όπως ο Κέβιν Πάντερ, ο Ζακ ΛεΝτέι, ο Ματίας Λεσόρ, ο Ντάντε Έξουμ, ο Τζέιμς Νάναλι, ο Αλέξα Αβράμοβιτς και ο Ιωάννης Παπαπέτρου.
Απέναντί τους βρισκόταν η «βασίλισσα», με τον κλασικό κορμό των τελευταίων ετών, αλλά χωρίς να πείθει ιδιαίτερα με την εικόνα της στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Παράλληλα, υπήρχε και αμφισβήτηση για την καθοδήγηση του Τσους Ματέο, ο οποίος είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2022 μετά από χρόνια παρουσίας ως βοηθός του Πάμπλο Λάσο.
Από το πρώτο παιχνίδι, φάνηκε πως η σειρά θα είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σε ένα μεγάλο θρίλερ στη Μαδρίτη, η Παρτίζαν πήρε τεράστιο «διπλό» με 89-87, χάρη σε buzzer beater τρίποντο του Κέβιν Πάντερ μπροστά στο υψωμένο χέρι του Γκερσόν Γιαμπουσέλε.
Η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε ήδη πάρει το πλεονέκτημα έδρας και έδειχνε αποφασισμένη να επιστρέψει σε Final Four για πρώτη φορά από το 2010.
Όλοι περίμεναν την αντίδραση της Ρεάλ στο Game 2, όμως αυτό που ακολούθησε ήταν ακόμη μία παράσταση της Παρτίζαν. Οι Σέρβοι εμφανίστηκαν ξανά καλύτεροι, πήραν διψήφια διαφορά από νωρίς και έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση απέναντι σε μια Ρεάλ που δεν έβρισκε τρόπο να αντιδράσει.
Με το δεύτερο «διπλό» στη Μαδρίτη να πλησιάζει, όλα έδειχναν πως η Παρτίζαν ήταν έτοιμη να αγκαλιάσει μια ιστορική πρόκριση.
Κι ενώ το Game 2 είχε ουσιαστικά κριθεί, ήρθε η στιγμή που άλλαξε ολόκληρη τη σειρά. Με 1:40’ να απομένει και την Παρτίζαν μπροστά με +15 (80-95), ένα σκληρό φάουλ του Σέρχιο Γιουλ πάνω στον Κέβιν Πάντερ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού γκαρντ.
Αυτό που ακολούθησε ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα της EuroLeague. Η ένταση γενικεύτηκε, οι παίκτες έγιναν ένα κουβάρι στο κέντρο του παρκέ και η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο.
Το παρκέ μετατράπηκε σε σκηνικό σύρραξης, με παίκτες των δύο ομάδων να εμπλέκονται σε ένα επεισόδιο που έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους.
Η πιο σοκαριστική στιγμή ήρθε από τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε, ο οποίος με κίνηση που θύμιζε λαβή ελληνορωμαϊκής πάλης έριξε στο έδαφος τον Ντάντε Έξουμ, σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στον Αυστραλό περιφερειακό.
Ο μοναδικός που δεν μπήκε στον καβγά ήταν ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο οποίος παρακολουθούσε αποσβολωμένος τα όσα συνέβαιναν, σε ένα σημείο όπου το παιχνίδι είχε ήδη ουσιαστικά τελειώσει.
Μετά τη γενικευμένη σύρραξη, ακολούθησαν μαζικές αποβολές, με τους περισσότερους παίκτες των δύο ομάδων να φεύγουν από το παρκέ. Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ο αγώνας, η τύχη του κρίθηκε στα αρμόδια όργανα, με την Παρτίζαν να παίρνει τελικά τη νίκη και να κάνει το 2-0.
Παρόλα αυτά, ο ρους της σειράς είχε αλλάξει ανεπανόρθωτα.
Οι τιμωρίες που ακολούθησαν από τον αθλητικό δικαστή της EuroLeague αναδιαμόρφωσαν τα δεδομένα. Η πιο βαριά ποινή επιβλήθηκε στον Γιαμπουσέλε, ο οποίος τιμωρήθηκε με πέντε αγωνιστικές για τη λαβή στον Έξουμ, χάνοντας την υπόλοιπη σεζόν της διοργάνωσης.
Ο Πάντερ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγώνων, ενώ από μία αγωνιστική δέχθηκαν οι Γκάμπριελ Ντεκ και Ματίας Λεσόρ. Κανείς άλλος παίκτης ή προπονητής δεν τιμωρήθηκε.
Παρότι οι ποινές αφορούσαν και τις δύο ομάδες, η Παρτίζαν ήταν εκείνη που επηρεάστηκε περισσότερο. Το ρόστερ της είχε μικρότερο βάθος και η απουσία του κορυφαίου παίκτη της, Κέβιν Πάντερ, για τα δύο εντός έδρας παιχνίδια στα οποία μπορούσε να κλειδώσει την πρόκριση, αποδείχθηκε καθοριστική.
Το ίδιο ίσχυσε και για την απουσία του Ματίας Λεσόρ στο Game 3, ενώ ο Ντάντε Έξουμ, μετά το χτύπημα του Γιαμπουσέλε, αγωνίστηκε καταπονημένος στα επόμενα ματς της σειράς.
Αντίθετα, η Ρεάλ είχε περισσότερες λύσεις για να καλύψει τις δικές της απώλειες και τελικά βγήκε κερδισμένη από τη συνθήκη που δημιουργήθηκε. Κάθε γεγονός που μπορούσε να ταρακουνήσει τη σειρά λειτουργούσε υπέρ της, καθώς πριν από τον καυγά έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει από το 0-2, ειδικά με δύο ήττες στη Μαδρίτη.
Εκμεταλλευόμενη τα νέα δεδομένα, η Ρεάλ κατάφερε να επιβιώσει στην «καυτή» ατμόσφαιρα του Βελιγραδίου και να πάρει δύο οριακά «διπλά», φέρνοντας τη σειρά ξανά στη Μαδρίτη.
Στο Game 5, όλοι πλην του Γιαμπουσέλε είχαν επιστρέψει στο παρκέ μετά τις τιμωρίες τους, με το παιχνίδι να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά της ιστορίας των playoffs.
Η Παρτίζαν έδειξε ξανά τα «δόντια» της και προηγήθηκε ακόμη και με +18 στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου (41-59), δείχνοντας ικανή να πάρει τρίτη νίκη στη Μαδρίτη.
Όμως οι «παλιοσειρές» της Ρεάλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Σέρχιο Γιουλ, ανέλαβαν δράση και καθοδήγησαν την ανατροπή, με τη «βασίλισσα» να παίρνει τη νίκη με 98-94 και μαζί την πρόκριση στο Final Four.
Αυτή η πρόκριση άλλαξε τελικά και την ιστορία ολόκληρης της διοργάνωσης. Η Ρεάλ έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, νικώντας τον Ολυμπιακό με 79-78 στον τελικό του Κάουνας, χάρη στο μεγάλο σουτ του Γιουλ μπροστά στον Μουστάφα Φαλ.
Τίποτα από όλα αυτά, πιθανότατα, δεν θα είχε συμβεί χωρίς εκείνον τον καυγά στη Μαδρίτη, σε μια σειρά που ξεκίνησε ως θρίαμβος της Παρτίζαν και κατέληξε να γίνει η μοναδική ανατροπή από 0-2 στην ιστορία των playoffs της EuroLeague.











